Bee-Bot

Ook in de bovenbouw kun je prima aan de slag met de Bee-Bot!

Opdrachten met de Bee-Bot dragen bij aan het oefenen van: logisch denken en probleemoplossende vaardigheden.

De leerlingen maken een plan, testen en evalueren en wijzigen het programma als dat nodig is. Strategieën die vooral door kinderen gebruikt worden zijn: tijd nemen om na te denken en een probleem doelmatig aanpakken (Digiwijsheid, 2020).

Ik heb zelf samen met twee meerkunners met de Bee-Bot gewerkt. De leerlingen moest vanuit de methode KIEN bij een doolhof aangeven welke stappen je moest nemen om uit het doolhof te komen. Denk hierbij aan: 1 / L / 5 / R / 4 / R etc.

Ik heb dit vervolgens verder uitgevoerd met de Bee-Bot. De leerlingen moesten eerst in een figuur van 5 bij 5 hokjes een doolhof verzinnen. Vervolgens maakte de leerlingen deze na door middel van kapla blokjes als muren te gebruiken. Daarna moesten de leerlingen de stappen beschrijven die de Bee-Bot moet nemen en vervolgens werd de Bee-Bot geprogrammeerd. En? Klopt het? Vindt de Bee-Bot de weg uit het doolhof?

Daarnaast hebben de leerlingen ook een doolhof gemaakt van 10 bij 10 vakjes. De Bee-Bot mat was te klein om alle opdrachten uit te kunnen voeren en was ook nog eens ontzettend leuk om te maken! Succes!