Dictee

Dat bewegen het leren versterkt, is al langer bekend. Maar hoe komt dat eigenlijk? Allereerst stimuleert matig tot intensieve fysieke activiteit onmiddellijke chemische veranderingen in de hersenen. Zo nemen de concentratiesdopamine en norepinephrine toe, die direct de aandacht van kinderen verhoogt.

Op langere termijn heeft fysieke activiteit ook voordelen: het leidt tot een betere doorbloeding van de hersenen, de aanmaak van nieuwe zenuwcellen en het ontstaan van meer verbindingen tussen zenuwcellen. En dat helpt dan allemaal weer om de cognitieve prestaties te verbeteren (Heutink, 2020).

Met het mooie weer is het erg leuk om met de kinderen naar buiten te gaan. De betrokkenheid van mijn leerlingen is tijdens buitenlessen erg groot. Een rendictee is een makkelijke manier om evengoed je doelen te behalen, maar dan buiten! Lees hieronder hoe ik dit doe:

Ik maak eerst twintig enveloppen met de cijfers 4 t/m 23 erop. In elke envelop stop ik een kaartje met een woord erop. Ergens op een centraal punt buiten zorg je voor drie bakken met in iedere bak vier dobbelstenen. Op een andere centraal punt leggen de kinderen hun dictee schrift neer. De kinderen zijn verdeeld in tweetallen. Zorg dat de enveloppen door de tweetallen worden neergelegd, ergens op het schoolplein. Wanneer de enveloppen een plek hebben, kunnen de groepjes gaan dobbelen. Tel het aantal ogen op en ren zo snel mogelijk naar de juiste envelop. Envelop gevonden? Lees het woord en ren zo snel mogelijk terug naar je dictee schrift en schrijf het woord op! Daarna ren je weer zo snel mogelijk terug naar de dobbelstenen en doe je het nog een keer. Jij bepaalt als leerkracht zelf wanneer de kinderen mogen stoppen.