Race-lezen

Veel toetsen m.b.t. het lezen zijn gericht op tempo. Alle toetsen van Veilig Leren Lezen bestaan uit het lezen van zoveel mogelijk woorden in 1 minuut. Maar ook leestoetsen als AVI en DMT draaien om tempo-lezen. Het gaat erom hoeveel woorden of zinnen de kinderen goed kunnen lezen binnen een bepaalde tijd. Om het tempo-lezen te oefenen zijn er veel leuke oefeningen te vinden. Één daarvan is het race-lezen!

Race-lezen is op zichzelf niet erg uitnodigend voor kinderen, daarom steek ik dit graag in een ander jasje! Lees hieronder hoe ik dit doe:

Ik maak eerst tien enveloppen met de cijfers 2 t/m 12 erop. In elke envelop stop ik een rijtje met tien woorden vanuit het race-lezen. Ergens op een centraal punt buiten zorg je voor drie bakken met in iedere bak twee dobbelstenen. De kinderen zijn verdeeld in groepjes van 2 à 3 kinderen. Zorg dat de enveloppen door de groepjes worden neergelegd, ergens op het schoolplein. Wanneer de enveloppen een plek hebben, kunnen de groepjes gaan dobbelen. Tel het aantal ogen op en ren zo snel mogelijk naar de juiste envelop. Envelop gevonden? Lees om de beurt het rijtje met woorden zo snel mogelijk voor! Daarna ren je weer zo snel mogelijk terug naar de dobbelstenen en doe je het nog een keer. Jij bepaalt als leerkracht zelf wanneer de kinderen mogen stoppen.

Hieronder kun je het bestand met woordrijtjes vinden voor groep 5/6. Succes!